Hulp bij verlatingsangst en bindingsangst

Het kan zijn dat je het lastig vindt in relaties. Niet alleen in een intieme relatie maar ook in vriendschappelijke relaties en dan vooral als je nieuwe relaties aangaat. Je merkt dat je je snel afgewezen voelt en dan best heftig kan reageren. En dat heeft dan weer consequenties omdat de ander daarvan schrikt, afhaakt of heftig terug reageert.
Of je zit misschien in een patroon dat je je heel snel aanpast aan de ander om zo te voorkomen dat die ander je verlaat. Je maakt je helemaal afhankelijk. Voor die ander kan dat verstikkend werken waardoor hij of zij afhaakt. Of de ander maakt er juist gebruik van. Het is pijnlijk.
Op sommige momenten wil je de handdoek in de ring gooien. Omdat het zo’n pijn doet.
Want dat is eigenlijk steeds wat er gebeurt, het raakt je zo diep, het voelt zo ondermijnend, dat je het het liefste voorkomt of de ander beschuldigt. Je hebt last van verlatingsangst.
De andere kant van de medaille is dat je je dan maar helemaal niet bindt. Je voelt je misschien wel autonoom en zelfstandig maar in relaties wordt het moeilijk. Je houdt afstand. En als de ander zich toch wil binden aan jou dan duw je die persoon weg. Want jouw diepste angst is echt geraakt te worden. Je helemaal kwetsbaar te voelen.

Bewust worden en zelf groeien

Iedereen heeft dit soort gevoelens in een relatie. Maar voor jou en jullie is het echt een probleem. Het heeft te maken met hoe jij je als kindje hebt kunnen hechten. Dat is niet zo goed gegaan. Vaak is het ook een patroon in de familiegeschiedenis.
Zodra je je bewust wordt van jouw gevoelens en wat ze betekenen, kan je je hierin echt ontwikkelen. Je kan je vrijer gaan voelen en toch de verbinding blijven voelen met die ander. Ook in een intieme relatie. Daar is tijd, bereidheid en vooral moed voor nodig!
Wil je dat? Je bent van harte welkom.