Psychosomatische klachten, waar hebben we het over?

Het is toch elke keer weer raar om het over psychosomatische klachten te hebben. Ook hier. Alle problemen en blokkades uiten zich namelijk psychosomatisch, geestelijk en lichamelijk. Alleen merk je dat niet altijd op die manier. Hoe moeten we ooit een grens trekken? Dat is ook onzinnig.
Het ene uiterste is een been breken, wat is daar psychisch aan? En toch…. iemand viel over een richeltje en verbrijzelde haar enkel. Waarom viel ze over dat richeltje? Omdat ze zich haastte… en dat was eigenlijk ook haar leven: ze haastte zich van het een naar het ander en had moeite om tot rust te komen, om aanwezig te zijn in zichzelf. Tja, wat kan je dan zeggen over haar val?
Het andere uiterste is bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken. Irritatie en boosheid zijn verbonden met de lever, dus ga maar na… wat gebeurt er steeds met je lever?
Soms kunnen artsen en fysiek georiënteerde hulpverleners niets vinden in hun onderzoeken naar de oorzaak van een ‘fysiek’ probleem. En toch ervaart iemand pijn, kramp, druk, duizeligheid, etc.
Vanuit de medische invalshoek komt dan de overstap naar ‘het zit waarschijnlijk tussen je oren’. Jammer genoeg klinkt dat zinnetje als een soort beschuldiging. Zodra het over ‘de psyche’ moeten we ons klaarblijkelijk schamen.
Psychosomatische klachten uiten zich in eerste instantie vooral fysiek maar hebben altijd een verhaal in jou.

Psychosomatische klachten ook te verbeteren!

Het is misschien even slikken voor je dat jouw probleem niet ‘alleen maar fysiek is’. Want dat had misschien gemakkelijker geweest. Aan de andere kant ook gelukkig, want dan zit de klacht nog niet zo verankerd.
Van harte welkom dus met je probleem. Waar heb je precies last van en wat merk je verder nog op in je leven?
We gaan de verbanden leggen en ontdekken waar de blokkade zit. En daarmee kan de oplossing ook snel in zicht komen.