Wil jij stiekem perfect zijn?

Want je probeert toch altijd vriendelijk antwoord te geven als je iets gevraagd wordt. En je liket dat berichtje toch wel even van je vrienden.
Je zet ook beslist geen vervelende berichten op facebook want het gaat altijd goed en ieder geval kan jij het hebben en kan je het aan.
Je biedt zelfs aan: als je iets nodig hebt kan je me bellen hoor! Of als ze vragen: kan jij me misschien helpen met schilderwerk of oppassen? Dan ben je er gewoon. Dat doe je toch voor de ander?
Het kan om je vrienden gaan, om familie of zelfs collega’s als je een dagje vrij hebt.
Want aan jou zal het niet liggen, je bent altijd sterk en kent geen zwakke momenten.
En als je al zwakke momenten hebt dan probeer je ze natuurlijk wel te verdoezelen. Je bent wat stiller of, als het niet meer lukt, gewoon chagrijnig. Hooguit ga je ongemerkt klagen over waar andere mensen mee bezig zijn.
Het is gewoon lekker om ‘druk’ te zijn!
Voordat je het weet sleep je je eigenlijk een beetje voort in het leven. Het is gewoon zwaar. Tenminste, als je dat wil toegeven aan jezelf.

Maar hoe wordt het dan minder zwaar?

Ik geef je 5 tips.

  1. Beken gewoon aan jezelf dat je het zwaar hebt. Dat het zo langzamerhand wel wat veel wordt allemaal. Leun even achterover, drink desnoods een glas water, en voel je lichaam eens. Hoe zwaar is het? Hoe zwaar voelt je hoofd, je nek, je schouders? Wat voel je eigenlijk op dit moment?
  2. Kijk naar je leven. Maak in gedachten een overzicht. Deze dag, hoe hij is begonnen, wat je hebt gedaan. De afgelopen week. Wat gebeurde er allemaal, hoeveel afspraken had je, hoeveel verplichtingen, hoe vaak heb je jezelf moeten oplappen? Misschien een wijntje of een biertje moeten pakken? Of een uurtje televisie om ‘af te bouwen’?
  3. En deze klinkt misschien heel gek: vind er wat van! Wat vind je van je leven, van hoe het nu gaat, hoe het misschien al lang gaat. Is het leuk, heb je energie, doe je het voor jezelf of doe je het eigenlijk voor een ander? Om een ander te pleasen, om van een ander te horen: zo, dat heb je goed gedaan zeg!
  4. En dan: wie ben jij als je dat allemaal niet zou doen? Misschien wel confronterend maar voel je ergens ook de bevrijding? Alsof er iets zwaars van je af valt?
  5. Doe ergens iets anders. Het hoeft niet heel groot te zijn want dan neem je jezelf weer in de tang. Nee, gewoon iets behapbaars. Bijvoorbeeld een afspraak afzeggen en tijd voor jezelf nemen. Of 2x per week sporten in plaats van 3x per week moeten sporten. Doorbreek iets. En het moet je moeite kosten. Dat is belangrijk!

Nu denk je misschien: wat een flauwekul, ik heb het helemaal niet zwaar, er zijn andere mensen die het veel zwaarder hebben, vluchtelingen bijvoorbeeld, of middenstanders in deze crisistijd.
Dat is ook precies de reden waarom het niet lekker loopt in jouw leven: je kijkt meestal naar anderen. En dat maakt je ontevreden. Als je echt eerlijk bent.

Mag ik jou wat vragen?

Wat heb je hiervan geleerd? Wat is voor jou het grootste inzicht? Daar leer ik weer van en anderen die hopelijk gaan reageren ook!
Wil je alsjeblieft je reactie geven? Dank je wel!
Heb je echt hulp nodig bij het minder perfect durven zijn, neem dan contact met mij op, 06 24690600, dan begeleid ik jou persoonlijk om jezelf te zijn en niet perfect!

Ik hoop tot snel!
Deanneke Steenbeek