De kracht van het leven: onze moeder, de moeder

Eerder schreef ik een blog over mannen. Wat mannen nodig hebben. Heel belangrijk. Vandaag gaat het over de moeder. Onze moeder. Omdat het me zo raakt om te zien hoe mensen op de automatische piloot door het leven kunnen gaan.
Soms hebben we een problematische relatie met onze moeder. Er is geen contact meer omdat de teleurstelling, het leed, te groot is in ons. Of we gaan met onze moeder om in een haat-liefde-achtige verhouding. Er is discussie en ruzie die we weer voorbij laten gaan, waarna we de draad dan toch weer op proberen te pakken.
Of onze moeder is op een dwangmatige manier in ons leven. We bellen haar elke dag, we vragen om advies, we komen niet los van haar. We staan niet werkelijk op eigen benen.
Vaker nog is de relatie vriendelijk en weinig betekenisvol. Meer een gewoonte. We zoeken onze moeder op, hebben onze praatjes over onderwerpen net als vorige keer en we gaan weer naar huis.

Als we kijken naar de essentie van onze relatie met onze moeder dan is vooral dit belangrijk: onze moeder heeft ons levend gemaakt, letterlijk. We beseffen vaak niet hoe belangrijk dit is. Hoe fundamenteel bepalend het is om dit ook ten diepste zo te voelen. Die connectie met onze moeder is van levensbelang. We kunnen niet echt aanwezig zijn in ons eigen, nieuwe leven als de acceptatie en dankbaarheid voor deze verbinding niet geleefd kunnen worden. Die gaat voorbij de persoonlijkheid van onze moeder en voorbij haar trauma’s en gedrag.
Ondanks alles wat mis kan zijn gegaan. Ondanks wat wij vreselijk hebben gemist bij onze moeder. Ondanks dat wij misschien niet welkom waren. Ondanks dat we slecht zijn behandeld.
Als we onze moeder niet de positie geven die ze heeft,  gever van ons leven, creator van het leven zelf, van de kracht van ons leven, zal ons leven verstoord zijn. We leven niet, we zijn niet werkelijk aanwezig in ons leven.
Ik ben zelf lang gefixeerd geweest op mijn vader, niet in de laatste plaats omdat hij overleed toen ik 9 was. Pas veel later besefte ik dat ik mijn moeder niet werkelijk toeliet in mijn bewustzijn. Dat ik haar voor lief nam. Dat is veranderd. Dat heb ik veranderd en dat heeft mij veranderd.