Bewust worden van wat er werkelijk in jou leeft

Waar veel mensen op dit moment en al veel langer, mee bezig zijn is volgen. De ander volgen. De leidinggevende op het werk volgen. De regels volgen. De politieke partij volgen. De meerderheid in de groepsapp volgen. Op twitter volgen.
Je partner volgen.
Volgen is veilig. Volgen is eigenlijk duiken achter de rug van de ander en jezelf onzichtbaar maken. Vaak onder het mom van ‘de ander niet willen teleurstellen’.
Waar ben jijzelf?
Wat leeft er in jouzelf waar je geen uitdrukking aan geeft?
Onze neiging om te volgen gaat zelfs nog verder en dieper.
We volgen zelfs het plaatje of het hokje dat onze eigen hersenen, onze mind, plakt op onze ervaring. Ja, je leest het goed: onze eigen mind. Onze mind leeft namelijk in het verleden.
Alle signalen die de mind binnenkomen worden gelabeld vanuit wat al eerder gekend en geleerd is. Het signaal krijgt daarbij een hokje: goed, fout, fijn, vervelend, pijnlijk, verdrietig, vreugdevol etc.
Het is zelfs zo dat wat de mind helemaal niet kent, niet wordt ervaren!
Dat maakt dat we altijd meer van hetzelfde beleven en in een bepaald spoor blijven hangen, een spoor volgen.
We bekrachtigen onze ervaringen steeds met een positief of negatief label.
En dat gaat ten koste van ons voorstellingsvermogen en onze creatiekracht. We kunnen alleen maar creëren vanuit leegte en totale openheid, vanuit een neutraal veld waarin iets nieuws kan ontstaan. Vroeger noemde we dat soms verveling. Die droedelmomenten waarin ineens iets tevoorschijn kan komen van een idee: een ingeving.
We weten al enige tijd dat onze creatiekracht verbonden is met ons hart. Ons hart leeft in het hier en nu en weet van te voren wat er komt. Omdat we helaas zo druk zijn met onze mind, komen de signalen van ons hart steeds moeilijker door. En dat leidt wereldwijd tot traumatische en gewelddadige taferelen.
Belangrijk is om te gaan vertragen, de stilte op te zoeken, de natuur, de rust. Maar ook om bewust te worden dat ons hart de leiding moet hebben, altijd op elk moment.
Dan volgen we nooit meer maar creëren we vanuit onze eigen autonomie en kracht.
We zullen dan merken dat onze ervaringen en daarmee de huidige werkelijkheid, heel anders wordt.