EMDR/traumatherapie

Als trauma je leven beheerst

Je hebt veel, ook vaak lijflijk, last van een trauma of een serie trauma’s die rechtstreeks doorwerken in jouw leven.
Je hebt je emoties en gedachten vaak niet meer in de hand. Je bent de regie kwijt als je weer in de buurt komt van dat trauma. En soms komt het spontaan naar boven. ’s Nachts bijvoorbeeld.

Door de blokkade heen met EMDR

EMDR is de afkorting van: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk ‘het ongevoelig maken en opnieuw in proces zetten met behulp van oogbewegingen’. De negatieve emotionele lading van jouw ervaring kan worden verminderd zodat er een nieuw verhaal geschreven kan worden.
Je kan door de blokkade op jouw levensstroom, je levend voelen en de regie hebben over jouw leven, heen gaan.
En EMDR is meer dan dat. De toepassing van EMDR kent bijna geen grenzen.

Je hebt in je leven nare dingen meegemaakt. Traumatisch. Je voelt je nog geregeld angstig, verdrietig of depressief. Het is alsof je steeds herinnerd wordt aan het verleden, nare herinneringen. Alsof je die ervaringen niet verwerkt krijgt en die gevoelens maar blijven terugkeren. Of je voelt juist heel weinig.
Je hebt zo je best gedaan om het onder controle te krijgen maar het lukt gewoon niet en het zorgt voor problemen in je leven.
Het kan ook zijn dat je je onrustig voelt en dat je niet echt weet waardoor het komt. Of je hebt last van lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn en je hebt er al van alles aan gedaan maar de klachten keren steeds terug.

Traumatherapie met EMDR ongelooflijk helend

Je hebt op een bepaalde manier last van jezelf. Dat je met sommige mensen of ervaringen niet kunt omgaan, dat je je slecht voelt. Het blijft zich ‘hardnekkig’ herhalen.
In traumatherapie, meestal gecombineerd met EMDR, kunnen we in jouw verhaal merken hoe jouw lichaam meepraat in houding, gebaar, adem, stem, kleur, spiertonus enzovoort.
Op het moment dat jouw aandacht daar naar toe gaat, kan er al ontspanning ontstaan.
Ons lichaam is de poort tot onze gevoelservaringen. Het is van nature soepel en energiek en soms is het vastgelopen. Heel subtiel en soms heel duidelijk. Ons lichaam vertelt voortdurend.
Door je lichamelijke sensaties te volgen en te beluisteren komt het verhaal los en de nieuwe mogelijkheden.
In traumatherapie is EMDR ook heel behulpzaam.

Traumatherapie met EMDR effectief bij veel problemen

Bepaalde ervaringen kunnen diep ingrijpen in je leven. Veel mensen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Jij merkt misschien dat je blijft hangen in een bepaald patroon, dat je je niet lekker voelt, dat je energie gebruikt om het probleem ‘onder water te houden’.
Soms is het heel duidelijk, dan heb je last van zich opdringende herinneringen (herbelevingen; ‘flashbacks’) en/of nachtmerries. Of je hebt schrik- en vermijdingsreacties als iemand jou onverwacht aanraakt of dicht bij je komt.
En soms is het vager, heb je een gedeprimeerd gevoel als ondertoon of je voelt je depressief, slaapt slecht of licht.

Je klachten zijn ontstaan omdat je op een of andere manier beschadigd bent geraakt. Je kan daarbij denken aan emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen.
Vaak ontkennen we ook of verzachten we de ervaringen omdat we andere betrokken mensen (vaak ouders) niet willen kwetsen of af willen vallen.

Zo werkt EMDR

EMDR is een techniek waarmee je jouw brein aan het werk zet om alsnog de pijnlijke ervaringen uit het verleden te verwerken, zodat je in het hier en nu geen klachten meer ervaart. Ik maak daarbij gebruik van geluid, beweging en aanraking van de knie.

Kijk zelf hoe EMDR werkt!

Traumatherapie met EMDR Den Bosch Sint-Michielsgestel bij Psychotherapie Steenbeek.

Meer weten over EMDR en traumatherapie?