Assertiviteit

Hoe vind je je eigen antwoord in jouw leven?

‘Ik kom er steeds beter uit door wat ik van je heb geleerd. Ik heb nog een aantal dips gehad maar ben er, door alles wat ik van je geleerd heb, steeds beter uit gekomen. Daarvoor mijn dank. De therapie heeft een groot en positief effect gehad op me. Ik voel me een ander mens, of misschien was ik een ander mens en ben ik nu wie ik ben.’

Hennie

Assertiviteit kan je ontwikkelen

Ieder mens heeft zijn eigen manier van communiceren ontwikkeld in zijn leven. Die kan variëren van terughoudend tot dominant. Je bent bijvoorbeeld erg aanwezig in een gezelschap en doet vrolijk en maakt grapjes, maar van binnen voel je je heel onzeker als je eerlijk bent. Of je kijkt meestal de kat uit de boom en durft niet te zeggen wat je wil of duidelijk te zijn. Pas later besef je wat je echt wilde, wat je er echt van vond maar je komt er niet meer op terug, je durft het niet.
Geen van beide manieren is assertief maar een overlevingsstrategie. Het is een masker waarachter je je verschuilt. Je voelt je vaak rusteloos en niet op je gemak.
Je hebt geleerd om je op de achtergrond te houden omdat dat veilig voelt. Je hebt geleerd je dominant te gedragen zodat een ander niet in jouw ruimte komt en jou werkelijk kan zien en dat voelt ook veilig.

Assertiviteitstraining en assertiviteitstherapie

Assertief zijn gaat om iets anders. Als je assertief bent, ben je jezelf en durf je jezelf, met al je imperfecties, te laten zien. Je durft duidelijk te zijn en je durft risico’s te nemen.
Hierbij is belangrijk dat je je gelijkwaardig kunt voelen aan ieder ander. Gelijkwaardig maar niet gelijk. We zijn allemaal anders en uniek.
Je kan dit leren in een assertiviteitstraining, maar ik noem het liever therapie omdat het niet om het aanleren van ander gedrag gaat maar veel meer om ‘jezelf ontwikkelen’. Het kost moed, tijd en het vraagt om compassie met jezelf. Voor iedereen ziet de weg er anders uit. Dat is ook zo mooi. Maar elke stap is een stap die je wat oplevert en die je dichter bij jezelf brengt. Jou assertiever maakt.

En dat begint al in het eerst consult. Meestal zijn we 6 tot 10 consulten bezig.

Meer weten over assertiviteitstherapie?